Miejsce pracy: Olsztyn
Ogłoszenie o naborze Nr 117856
Warunki pracy
• praca biurowa oraz praca w terenie w środowisku zakładów przemysłowych przetwórstwa artykułów rolno - spożywczych, w tym praca na wysokości, • praca wymagająca gotowości i dyspozycyjności z możliwością wystąpienia konieczności pracy w godzinach nadliczbowych, w tym w porze nocnej, w związku z charakterem czasookresu pracy zakładów przetwórczych, • narażenie na oddziaływanie czynników alergennych, • stres związany z przeprowadzaniem kontroli, • krajowe lub zagraniczne wyjazdy służbowe, • kierowanie pojazdami służbowymi, w tym w zmiennych warunkach atmosferycznych.
Miejsce i otoczenie organizacyjno – techniczne stanowiska pracy • stanowisko pracy znajduje się na II piętrze budynku biurowego, • budynek może stwarzać problemy dla osób niepełnosprawnych ruchowo – istnieją bariery architektoniczne (występują schody, brak windy, brak odpowiednio dostosowanej toalety), • realizowanie zadań wymaga konieczności prowadzenia pojazdów służbowych, • narzędziami pracy są komputer, urządzenia biurowe, urządzenia kontrolno - pomiarowe.
Zakres zadań
- kontrola artykułów rolno- spożywczych i środków produkcji pochodzenia krajowego w zakresie: jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych w produkcji i obrocie oraz warunków składowania i transportu ,
- kontrola jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych w obrocie z zagranicą,
- przeprowadzenie oceny jakości handlowej artykułów - spożywczych na wniosek przedsiębiorcy oraz wydanie Świadectw Jakości Handlowej, dokonywanie oceny potwierdzającej pochodzenie mięsa wołowego od dorosłych osobników płci męskich na wniosek przedsiębiorcy i wydawanie świadectwa,
- wykonywanie zadań określonych w przepisach o rolnictwie ekologicznym, o organizacji rynków rolnych, o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolno-spożywczych, wyrobów winiarskich, napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych, o paszach w zakresie nadzoru nad obrotem detalicznym paszami, o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych.
- przygotowywanie projektów dokumentów w celu prowadzenia postępowania administracyjnego, prowadzenie analizy wyników kontroli, sporządzanie projektów informacji pokontrolnych wynikających z ustaleń kontroli, przygotowywanie pism pokontrolnych do wysyłki,
- kontrola prawidłowości wprowadzenia do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- kontrola wyrobów winiarskich w tym z winogron pochodzących z upraw własnych, przywożonych z krajów trzecich oraz kontrola na wniosek producenta wina z własnych upraw w celu wydania stosownych certyfikatów.
Wymagania niezbędne
wykształcenie: średnie profilowane: technologia żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo w zakresie żywności, inżynieria produkcji przemysłu spożywczego, bezpieczeństwo żywności, inżynieria chemiczna i procesowa, weterynaria, rolnictwo lub pokrewne.
doświadczenie zawodowe/staż pracy: co najmniej 1 rok doświadczenia zawodowego Praca w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego na stanowiskach bezpośrednio związanych z produkcją, nadzorem lub kontrolą jakości artykułów rolno–spożywczych lub w instytucjach kontrolnych związanych z kontrolą artykułów rolno–spożywczych.
- Prawo jazdy kat. B,
- Znajomość przepisów i zagadnień związanych z jakością handlową artykułów rolno- spożywczych,
- Znajomość przepisów KPA,
- Umiejętność interpretacji i posługiwania się przepisami prawa,
- Posiadanie obywatelstwa polskiego
- Korzystanie z pełni praw publicznych
- Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe
Wymagania dodatkowe
- Dobra znajomość obsługi komputera, umiejętność posługiwania się pakietem Office,
- Ukończona służba przygotowawcza w służbie cywilnej,
- Zdolność analitycznego myślenia, łatwość formułowania wniosków, zdolność i sposób argumentacji,
- Umiejętność sprawnej organizacji pracy oraz pracy w zespole,
- Otwartość i komunikatywność,
- Umiejętność radzenia sobie w trudnych sytuacjach oraz odporność na stres.